14 Ocak 2015 Çarşamba

“Tarih öğretiminde metodolojik yaklaşımlar” Tuğrul Özcan


tuğrul özcan

Kahramanmaraş’ın aktif sivil toplum kuruluşlarından Bilgi, İletişim, Sanat, Eğitim ve Kültür Gençlik Derneği (BİLSEK) bünyesinde kurulan Tarih-Kültür Çalışma Grubu faaliyetlerine başladı.

KAHRAMANMARAŞ (İHA) - Kahramanmaraş’ın aktif sivil toplum kuruluşlarından Bilgi, İletişim, Sanat, Eğitim ve Kültür Gençlik Derneği (BİLSEK) bünyesinde kurulan Tarih-Kültür Çalışma Grubu faaliyetlerine başladı.BİLSEK Başkanı Mehmet Köşk, KSÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğrul Özcan ve Tarih Öğretmenleri Mehmet Koç ile Mehmet Aslan öncülüğünde kurulan grubun ilk etkinliğinde, “Tarih öğretiminde metodolojik yaklaşımlar” konulu söyleşi düzenlendi.
BİLSEK Başkanı Mehmet Köşk, programın açılışında yaptığı konuşmada derneğin faaliyetleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. BİLSEK’in hedeflerini anlatan Köşk, sorunlar karşısında söylenmek yerine çözüm üretmenin yollarını aradıklarını söyledi. Köşk, “Bilgi çağında bilgiye ulaşmak için yapılması gereken ne varsa bunları bulabilmek için bu çatı altındayız. Bir araya gelmenin, sinerji oluşturmanın eğitime, kültüre, aydınlanmaya katacağı değeri ve toplum olarak bu çalışmalara duyduğumuz ihtiyacın ne denli büyük olduğunu biliyoruz. Bu amaçla yola çıktık ve BİLSEK çatısı altında yeni bir grup oluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.
Tarih Öğretmeni Mehmet Koç ise tarih eğitimi konusunda yapıcı çalışmalarda bulunmak, öğrencilere tarih, vatan ve millet sevgisini aşılamak, amacıyla biraraya geldiklerini ifade etti. Koç, şöyle konuştu:
“Biz tarih öğretmenleri arasında koordinasyonu sağlamak, üniversite ile liseler arasında işbirliğini sağlamak, şehrimizin kültürel mirasına karşı farkındalık oluşturmak için kurulduk. Bu amaçla tarih öğretmenlerini bir araya getirmeye, sorunları tartışmaya, çıkan sonuçları ilgili birimlerle paylaşmaya, biz öğretmenlerin olumlu yönde değişimini ve dönüşümünü sağlamaya çalışacağız. Tarih sohbetleri düzenleyeceğiz. Grup olarak ortak aklı esas alacağız, planlı çalışacağız. Hiçbir grubun, sendikanın, ideolojik ve felsefi düşüncenin siyasi oluşumların tarafı ya da karşıtı olmadan Tarih ortak paydasında buluşacağız.”
Daha sonra KSÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Tuğrul Özcan, “Tarih Öğretiminde Metodolojik Yaklaşımlar” adlı sunumunu yaptı. Tarih öğretmenlerinin birçok yöntemi kullandığını, harita kullanımından bulmaca oluşturmaya kadar birçok tekniğin tarih öğretimindeki etkisini anlattı. Özcan, şunları kaydetti:
“Öğrenciler dinler, görür, duyar, hisseder ve yapar. En kalıcı olan yaparak öğrenenlerdir. Öğretmenlerin düz anlatımdan ziyade öğrenciyi merkeze alarak, yaparak öğrenmelerini, rahatsız olmalarını sağlamak gerekir. Tarih müfredatının son yıllarda değiştiğini, dolayısıyla öğretmenlerin de değişmesi gerektiğini, bunun için Üniversite olarak gereken desteği ihtiyaç duyulursa verebileceğini belirtti. Ayrıca “tarih dersi öğretiminde, öğretmen, sınıf ve konuların özelliğine göre değişik yöntemler kullanıldığını, her yöntemin faydasının yanında, kendine göre eksik ve sakıncalı yönleri bulunduğunu vurgulayarak, önemli olan kullanılacak yöntemi iyi seçmektedir.”
Özcan, soru-cevap bölümüyle tamamlanan söyleşinin ardından katılımcılara mızıka dinletisi yaptı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder